Casa de El Salvador

La Casa de El Salvador es una organización solidaria sin fines lucrativos, que colabora con las comunidades salvadoreñas, sin ninguna discriminación de raza, sexo, filosofía o ideología política.
Si estás interesado en colaborar, llámanos y te explicamos lo que hacemos al 937296206 o escribe al E-mail badiasolidaria@gmail.com

domingo, 27 de septiembre de 2009

El Salvador, la utopia continua

Aquesta es la utopia que compartim molta gent avui i molta altra gent que ens ha precedit, donant fins i tot les seves vides, i amb milions de persones que avui viuen, lluiten, marxen i canten, perquè creuen que un altre món és possible.

El passat 1 de juny vaig ser convidat a participar en el canvi de govern que ha succeït a El Salvador. Aquest petit país ha patit durant moltes dècades abusos de poder, misèria estructural i mancances d'infraestructures a causa de dècades de dictadures i governs de dreta.

És per això que s'ha celebrat amb molta il•lusió i esperança, aquest triomf de l'ex guerrilla del FMLN, que el passat 15 de Març de 2009 va guanyar les eleccions salvadorenques d'una manera clara i neta, la qual cosa no es podria assegurar dels anteriors governs.

Tanmateix, tot i sabent les difícils condicions en que aquest nou govern troba al seu país, molts dels seus ciutadans tenen ara l'esperança de que hi hagi un canvi notable en les seves vides. Hi ha problemes de seguretat ciutadana, de pobresa extrema, de difícils situacions de vida, i és això el que ara ha de ser prioritari pel nou govern i per a les persones que posaran en marxa aquest projecte.

Els salvadorencs es mereixen tenir un país modern, capdavanter en l'economia i on es visqui sense cap mena de por. Ells han demostrat, al llarg d'aquests anys, que són persones amb iniciativa, treballadors i que, malgrat totes les dificultats que han patit, han tirat endavant sense defallir i amb el cap i el cor posat en el futur.
Les perspectives reals de millora per a milions de salvadorencs són bones, per això és important participar en aquest procés, que necessita el màxim suport de l'anomenat primer món, el suport de les dones i homes d'ICV i, com no, dels lectors de Treball . La crisi, deixa fora del panorama internacional a les realitats que han deixat de ser notícia, com el tercer món i els seus ciutadans.

Vull recordar que l'increment del preu dels aliments ha fet augmentar la xifra de famolencs, fins a 1.600 milions de pobres. Per combatre la falta d'aliments es necessiten 30.000 milions de dòlars anuals. Els països industrialitzats van concedir als seus sectors agrícoles més de 376.000 milions i les despeses en armament van arribar als 1,2 bilions de dòlars anuals, segons dades del 2006.

La crisi fonamentalment és provocada pel capitalisme neoliberal. Els pobres es maten entre si, per la desesperació i 12 persones moren cada dia per violència a El Salvador. El president Mauricio Funes ha ordenat el desplegament de la Força Armada en les zones de més alt risc delictiu, ja que des de mitjans de maig El Salvador viu un repunt de la violència generada principalment pel crim organitzat -incloses bandes -i deixa una mitjana diària de 12 homicidis.

Els assassinats de treballadors del transport públic, els assalts a mà armada i els assassinats múltiples són un dels principals reptes del govern d'esquerra del president Mauricio Funes, que va assumir el govern només fa un mes i mig.

La lluita contra la violència és complexa, requereix un esforç coordinat, però tinc la confiança que a poc a poc sortiran endavant perquè aquestes mesures estan acompanyades de grans propostes per combatre la crisi que viu El Salvador. Algunes són la inserció laboral i la creació d'ocupació, per als sectors més desfavorits que es veuen llançats a la fam i al sense sentit de la violència embogida. Molts empresaris tanquen les empreses, quan no aconsegueixen un lucre voraç, i es tanca amb elles el futur d'un treball digne i d'una societat veritablement humana.

El FMLN i els dirigents populars vénen proclamant que només la participació activa dels moviments socials pot fer realitat el somni d'aquesta desesperada majoria, un somni de pau i benestar, convertint els que pateixen dia a dia en una cosa així com una "avantguarda col lectiva "

Aquesta utopia, una utopia "necessària com el pa de cada dia". On no hi ha utopia no hi ha futur.

Eusebio Argueta
Regidor d'ICV-EUiA de l'Ajuntament de Badia del Vallès.
Badia del Vallès, juliol de 2009.

No hay comentarios:

Publicar un comentario